Myrkdalen

Løa har stått tom i mange år etter at bonden sluttet å melke kyrne sine her. Arkitektene i OPA FORM har laget ny innmat til den gamle landbruksbygningen – for at du skal kunne overnatte lunt og trygt, omgitt av historie.

OPA FORM arkitekter har laget en overnattingsmodul, av lokale treslag og kortreiste materialer, som er plassert inni den gamle bygningen. Den fungerer som et historisk og klimatisk skall, mens formen inni er laget for å underordne seg løa.

– Samtidig skal modulen ha en selvstendig verdi i form og uttrykk. Den skal være sin egen, og samtidig spille på lag med løa, forklarer arkitekt Bauer.

Firmaet ”Ei løe as” er etablert for å kommersialisere konseptet, og målet er at Myrkdalen-piloten er den første i en rekke av overnattingsmoduler som skal dukke opp i gamle løer både i og omkring Voss.


OPA FORM arkitekter

Marina Bauer

Daglig leder

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Det er et smart og enkelt system for å kontrollere dagslys, det gir oss arkitekter muligheten til å tilrettelegge for et godt innemiljø og i situasjoner der det ellers er vanskelig å få tilgang til dagslys.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube dagslyssystem?

Det er et system som er lett å bruke uavhengig av byggets konstruksjon. Installert på riktig måte kan spennende lyseffekter oppnåes som forsterker det arkitektoniske rommet. I vårt tilfelle der vi har installert en overnattingsmodul inne i en løe så leder Solatube inn lys til modulens høye og smale forrom, uten dette lys hadde rommet ikke vart brukbart. Siden Solatuben kan fåes i ulike lengder kunne vi løse de lokale klimatiske utfordringer, med opptil 4m snø på taket vinterstid, gjennom et langt rør som vil gå fri for snømassene. En annen morsom ting er att løen sett fra utsiden nattestid får en svakt glødende kuppel på taket, da Solatuben har motsatt effekt og leder lys innenfra og ut.

-Hvordan skulle du ville anbefale Solatube dagslyssystem?

Det er enkelt å bruke, lar seg lett tilpasses, i tillegg var produsenten meget hjelpsom når vi henvendte oss med spørsmål.